Библиотечки портали за препоруке књига за читање – Dobreknjige.si и Шта да читам

Излагање је посвећено библиотечким порталима за препоруке књига за читање – једном словеначком који успешно функционише већ три године и једном српском који је у фази настанка.

Излагање ће се састојати из два дела. У првом делу Давид Рунцо, директор Централне библиотеке Сречко Вилхар Копар, говориће о порталу “Dobreknjige.si”, који је настао у оквиру истоименог пројекта који су осмислиле Централна библиотека Сречко Вилхар Копар и Јавна библиотека Франце Бевк Нова Горица. Портал је врло брзо добио национални карактер и он тренутно окупља 46 од 58 словеначких библиотека. Тренутно, препоруке књига пише и уноси више од 150 библиотекара. Резултат тога је скоро 2.200 објављених књига у порталовом фонду.

У другом делу излагања, Марјан Маринковић (Библиотека града Београда), говориће о пројекту “Шта да читам”, у оквиру којег се тренутно реализује израда истоименог портала за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. Тиме се ствара први такав специјализовани портал у Србији. Корисници ће путем овог сервиса моћи да бирају књиге за читање, као и да кроз коментаре и оцене сами искажу своје мишљење о прочитаним књигама. Препоруке ће писати стручни библиотекари, млади књижевни критичари, познати писци и други интелектуалаци. Сервис ће имати национални карактер пошто је до сада потврду о учешћу у пројекту потписало 35 српских јавних библиотека.

Advertisements